ZD

bezorgd
zorgzaam
zorgvuldig
perfectionistisch

De Zorgdrager

Kenmerken

De Zorgdrager is het teamrol-talent wiens aandacht voortdurend uitgaat naar de dingen die mis kunnen gaan. Hij combineert een grote zorg voor mensen en zaken met een sterk zintuig voor gevaar. Dit resulteert in een waakzaam oog voor detail en een zekere hang naar perfectie. De Zorgdrager toetst voortdurend op zijn gevoel of alles nog klopt. Hij controleert rusteloos, als het moet tot in de puntjes, of alles in orde is.

De Zorgdrager bewaakt de kwaliteit. Hij hanteert straffe normen en is soms weinig toeschietelijk tegenover collega’s die bij hem lui of nonchalant overkomen.

Zijn uiterlijke zelfbeheersing en kalmte kunnen bedrieglijk zijn. Hij is niet gauw gerustgesteld en kan moeilijk iets aan anderen overlaten. Bezorgd om zaken over het hoofd te zien maar tegelijkertijd sterk gericht op eenheid, absorbeert hij als het ware de stress die het werk met zich meebrengt.

Rol

De Zorgdrager is van groot belang als het gaat om taken die een hoge concentratie en een grote accuratesse vereisen. Achter de schermen zorgt hij dat alles voorbereid is, volgens plan verloopt, en tot in detail wordt uitgewerkt. De Zorgdrager is nauwgezet en voelt aan wat urgent is. Veiligheid en kwaliteit vinden in de Zorgdrager een rusteloze kampioen.

Acceptabele zwakheden

Zijn sterke bekommerdheid kan het team ontmoedigen. Dit uit zich bijvoorbeeld door het onnodig benadrukken van details ten koste van het algemeen overzicht of de algemene richting. De Zorgdrager kan zich intolerant tonen ten opzichte van mensen met een oppervlakkige of avontuurlijke houding.