“Teambuilding rond stress?! Is stress niet net iets wat teams uit elkaar drijft?”

“Absoluut! Net daarom…”

Stress is een taboe thema op de werkvloer. Het leeft onderhuids in je team. Teamleden spreken elkaar niet rechtstreeks aan op gedrag dat stresserend is, roddel steekt de kop op. Al snel is de sfeer gespannen en heerst er wantrouwen. Wat nu?

Elk groepslid ervaart de dynamiek die in de groep leeft onbewust anders. Wat voor de ene persoon erg stresserend is, merkt de ander nauwelijks op. Onuitgesproken spanning nestelt zich in de onderstroom. Samenwerken wordt een lastig gegeven.

Stap 1: Inzicht in je eigen stressaandeel

Elke persoon heeft een unieke samenstelling van inwendige drijfveren. Deze geven de eigenaar vaak meer stress dan strikt gezien nodig is.

Inzicht in hoe we zelf verantwoordelijk zijn voor een flink deel van onze eigen stress, haalt al behoorlijk wat lading van het thema. Daarnaast maakt het duidelijk dat stress iets heel persoonlijk is. Leren de teamleden elkaars stressbronnen en -reacties kennen. De sfeer klaart op.

Stap 2: Stress als groepsdynamisch gegeven

Vaak kunnen mensen wel enkele (of een heleboel) situaties bedenken waar een externe bron hen stress geeft. Het wordt pas écht interessant wanneer ze inzien dat zij zelf een (minstens) even grote bron van stress, frustratie en ergernis zijn voor anderen.

Stress heeft namelijk een epidemisch trekje: je geeft het onbewust door aan de mensen rond je. Inzicht in hoe de dynamiek werkt en hoe je bewust kan bijsturen, is erg waardevol. Het geeft elk team de tools om de huidige én toekomstige mijnenvelden te ontmijnen.

Stap 3: Strategisch inzicht

Wanneer elk teamlid zich bewust is van het eigen aandeel in de persoonlijke stressbeleving en de stressdynamiek binnen de groep, is het tijd voor het écht werk.

Op een positieve manier wordt gekeken naar hoe de verschillende persoonlijkheden binnen het team elkaar aanvullen en kunnen ondersteunen. Openlijk uitspreken wat je in je collega’s waardeert legt de essentiële basis voor eerlijke communicatie wanneer het eens minder gaat.

Welke rollen zijn al vertegenwoordigd binnen het team? Wat ontbreekt er nog om van een goed team een geweldig team te maken? Beetje bij beetje ontdekt en inspireert het team zichzelf.

“Goed overzicht van de verschillende aspecten van stress en het feit dat dit een interactief geheel is” J. Plyson – 2MPACT

“Het deel in spelvorm weekt veel los” M. Danckaert – Phaer
“Het was heel interessant, de groepsactiviteit het leukst” B. Brocken – Phaer

“Positieve beleving voor mezelf en vooral in de groep. Zonder te praten met hen voel ik dat al.” S. Duuring – Districtmanager Care

“Mooi om te zien hoe de groep helemaal openbloeit” P. Vinckier – Goossaert

Teamdagen rond stress komen in aanmerking voor stress- en burn-outpreventie op het werk en vallen onder toepassing van de KMO-Portefeuille. Dit betekent dat je tot 40% van de investering gesubsidieerd kan krijgen door de Vlaamse Overheid. Hoe je de KMO-Portefeuille aanvraagt, lees je hier. Meer informatie over de KMO-Portefeuille vind je op de site van de overheid.