Leidinggeven als Sisyphus arbeid

Ben jij ook zo een leidinggevende die superdruk in de weer is voor haar* team? Die haar eigen werk (dat -op geheel organische wijze- exponentieel groeit) laat liggen? Je bent niet de enige! Leidinggevenden voelen zich vaak zodanig verantwoordelijk voor hun team, dat ze er àlles voor doen.

Ze proberen ervoor te zorgen dat hun team mooie resultaten neerzet, dat iedereen zich goed voelt binnen het team, dat alles gesmeerd loopt… Echte Sisyphus arbeid (die figuur uit de Griekse mythologie die de goden uitdaagde en als straf tot het einde der tijden een rotsblok tegen een berg moest opduwen). Het werk is eigenlijk nooit gedaan. Vreet hoe langer hoe meer energie. Het maakt je stilaan moedeloos.

Waarschijnlijk vraag je je af wat je fout doet? Waarom je team niet meewerkt? Het heeft alles te maken met de favoriete valkuil van menig leidinggevende:

Werken voor je team

Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor je team. Begrijpelijk dus dat je je ook verantwoordelijk voelt. Bovendien ben jij vaak degene met de meeste operationele kennis over de afdeling, procedures, processen… Jij bent dé ervaringsdeskundige bij uitstek.

Zit je in deze positie, dan herken je ongetwijfeld deze 3 desastreuze kenmerken:

  1. Je bent gigantisch overbevraagd in tijd
  2. Je steekt enorm veel tijd in brandjes blussen
  3. Jij bent de enige trekker in jouw team

Ironisch genoeg hou jij dit patroon zelf in stand

Hoe harder jij voor je team werkt, hoe meer het team van jou vraagt. Bijgevolg werk je nog harder voor je team. Het toppunt van deze situatie is, dat hoe meer jij je uitslooft, hoe minder erkenning je krijgt. Hoe sterker het idee leeft dat het hiervoor is dat jij betaald wordt. Dat jij het wel allemaal weet en kan. Hoe meer je er alleen voor staat. Weg teamspirit.

De 3 desastreuze kenmerken, en het effect ervan op je team, hebben één logisch (desastreus) gevolg voor jou. Je brandt geleidelijk aan op. Beetje bij beetje valt het je moeilijker om je te motiveren voor een nieuwe werkweek, vol eindeloze vergaderingen, een overvolle mailbox en gebrek aan erkenning. Het gevoel er alleen voor te staan weegt als lood op je schouders. Je emmer geraakt vol.

Gelukkig heb jij de sleutel in handen. Om het roer om te gooien. Vooraleer het licht uitgaat. Want jij bent de leidinggevende. Jij kiest hoe je het team aanstuurt.

Werken aan je team

Door minder te werken voor je team, kan je jouw situatie drastisch verbeteren. Op voorwaarde dat je de tijd die vrijkomt investeert in werken aan je team.

Op zoek naar de wijven

“Klinkt geweldig” hoor ik je denken, “maar hoe begin je eraan?”. Wel dat is een meevaller! Een eerste stap in de goeie richting kost jou quasi geen moeite of energie én zal je meteen een pak werk besparen. Vanaf nu beantwoord je vragen die vanuit je team aan jou gesteld worden als volgt: “Wat is jouw voorstel?” Meer niet. Het lijkt op het eerste gezicht misschien een banale vraag, maar dat is het niet. Want wat is nu het gevolg van deze vraag:

  1. Je moet zelf geen tijd meer steken in het omstandig uitwerken van een voorstel of het bedenken van een oplossing
  2. Je hoort eens een voorstel uit een andere invalshoek dan de jouwe (en kan meteen een inschatting maken van de capaciteiten van je medewerkers)
  3. Je medewerkers voelen zich gewaardeerd dat je hun visie wil horen
  4. Door je medewerkers te betrekken bij het uitwerken van een voorstel, raken ze betrokken (en betrokken medewerkers zijn top voor de teamspirit!)

Uiteraard is dit geen Heilige Graal die àlles ineens op de rails zet. Maar laat me je geruststellen: de enige Gouden Regel die je moet volgen om… (kies maar iets) bestaat niet. Wat wél werkt, is het toepassen van veel kleine veranderingen. Dat heeft namelijk een cumulatief groter en positiever effect. Meer hierover de volgende keer.

Wie zijn nu die wijven?

Sta me toe dit te verduidelijken: ‘wijven’ zijn geen medewerkers met een bepaalde attitude of wat dan ook. Ik gebruik ‘Wijven’ als ezelsbruggetje. Het helpt onthouden dat je als reactie op vragen van je medewerkers polst naar de ‘W.at I.s J.ouw V.oorstel-en’. Meer niet.

Heb ik je geïnspireerd? Heb je al zin om hiermee aan de slag te gaan? Fantastisch! Misschien zit je met vragen hieromtrent? Blijf er niet mee zitten. Ik beantwoord ze met plezier!

Veel succes!

Petra

Loopbaanbegeleider / Burn-out expert / Teamrol manager

*of ‘zijn’

Author Petra Neyt

More posts by Petra Neyt

Leave a Reply