Kinderen. Ze zijn toch zo creatief met grenzen. Ik word er soms knettergek van! Maar tegelijk hou ik wel van hun vindingrijkheid. Op een dag besloot ik (bij wijze van wanhoopsdaad) het spel mee te spelen. Het is ontaard in een aantal interessante inzichten (al zeg ik het zelf), die ik graag met je deel.

Wees zelf dankbaar

Uiteraard! Hoe eenvoudig kan het zijn? Kinderen zijn fantastische imitatoren. Je geeft hen dus best minstens een fantastisch voorbeeld om te volgen. Bovendien voelen ze zich, wanneer jij als ouder blijk geeft van iets waarvoor je hen dankbaar bent, gezien en gewaardeerd. En dat vervult meteen 2 basisbehoeften die we allemaal hebben.

Het ideale moment om deze dankbaarheid te tonen, is op het moment zelf (ik blijf open deuren intrappen). Dus probeer tijdens je ochtend-/avondrush alert te zijn voor kleine dankbare gebeurtenisjes. Wat je aandacht geeft, groeit! Het effect van je dankbaarheid vertienvoudigt bovendien met gemak, als je ‘s avonds voor het slapengaan nog eens benadrukt waarvoor jij je kind die dag extra wil bedanken.

Deze techniek is vooral geschikt indien jullie slaapritueel ook de neiging heeft elke dag op dramatische wijze te beëindigen. Het leidt de aandacht weg van het vervelende feit dat de dag nu écht wel gedaan is. En voert jullie meteen naar het hoogtepunt van de voorbije 24u! Een zuivere win-win-situatie om de dag te eindigen. Zalig!

Bijna onmiddellijk na het invoeren van mijn avondlijke bedankingen, kwam mijn kroost op het idee dat ze mij ook extra wilden bedanken. I rest my case.

Knuffel vaker en aandachtiger

Ook dit is een multi-inzetbare spanningsafleider. Of je kind nu boos, blij, bang of bedroefd is (de 4 basisemoties), een knuffel is in elk van deze gevallen een gepaste reactie. Ideaal wanneer je moeilijk de juiste woorden vindt om te tonen dat je met je kind meeleeft, om je kind geeft, jij je kind absoluut de moeite vindt,… Zonder woorden versterkt knuffelen jullie band en verbetert het de verstandhouding.

Waarom aandachtiger knuffelen? Omdat aandacht één van de mooiste dingen is die je iemand kan geven. En als je een beetje oefent, voel je na verloop van tijd feilloos het verschil tussen een écht oprecht aandachtige knuffel en een knuffel omdat het moet. Waardoor je als ouder (alweer woordeloos) een indicator hebt van de ernst van de feiten die aanleiding geven tot het knuffelen.

Glimlach eerst!

Deze laatste vind ik persoonlijk de moeilijkste. Wanneer ik een stort aantref op de plaats waar ik mijn keuken/living/… had verwacht, vind ik het nogal lastig om eerst een blijk van appreciatie te tonen. Nochtans ben ik grote fan van ondernemerschap en creativiteit. Ik word echter ook heel erg blij van een opgeruimd huis.

Vooraleer ik dus in mijn paniekreactie schiet, probeer ik mezelf te beheersen (echt een uitdaging) en te glimlachen. (Hier een dankbaar feit uit puren is nog wat moeilijk, maar er wordt aan gewerkt.) Ik bijt op mijn tanden en wik mijn woorden. Geweldloos communiceren is hier een ongelofelijk troef. Ik heb me er op laten coachen… en kan het iedereen aanbevelen! 😉

Petra

PS: Bovenstaande tips werken, mits wat finetunen, uiteraard ook tussen partners.

Author Petra Neyt

More posts by Petra Neyt

Leave a Reply