Zit jij met een vervelende, frustrerende, stresserende… situatie op het werk?

Wil je dat er vanalles verandert, maar heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Of ontbreekt het je aan energie? Lees dan zeker verder!

Stress en frustratie zijn zeer courante (neven-) verschijnselen bij interacties tussen mensen. Er zijn drie manieren waarop je kan omgaan met een vervelende, frustrerende, stresserende… situatie. Je kan 1) jezelf aanpassen, 2) de situatie aanpassen, of  3) de situatie verlaten. Vaak pas je onbewust een mix van deze strategieën toe.

Jezelf aanpassen

Stel dat je moet samenwerken met iemand waar het echt niet mee klikt. Wanneer je erg je best doet om deze samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen, kies je voor optie 1. Je voelt wel dat het wringt, maar laat niets (of zo weinig mogelijk) blijken. Jij past je aan, verdraagt en ondergaat. Je merkt dat het geleidelijk aan lastiger wordt om je te motiveren. Dat het telkens een beetje langer duurt vooraleer je de frustratie van je af kan schudden. Tot wanneer je merkt dat de situatie je niet meer loslaat. Ook wanneer ze zich niet voordoet, bezorgt ze je stress. Ze blijft hangen in je hoofd en werkt op je humeur. Beetje bij beetje wordt deze stress een chronisch gegeven.

De situatie aanpassen

Waarschijnlijk probeer je de moeilijke samenwerking tot een minimum te beperken. Misschien delegeer je de samenwerking naar collega’s of probeer je meer mensen bij de samenwerking te betrekken? Dan ben je bezig met de tweede strategie: Je probeert een moeilijke, vervelende situatie zo goed en zo kwaad als het gaat naar je hand te zetten. Wat leidt tot enorm energieverlies. Want alle energie die je hier in steekt, kan je niet in je eigenlijke werk steken. En dat moet natuurlijk ook nog gebeuren. Wanneer je naar huis vertrekt, voel je je futloos. Alleen al het idee aan wat er ook daar nog allemaal moet geregeld worden, voelt als lood in je schoenen.

De situatie verlaten

En toch kies je slechts in extreme gevallen voor optie 3: overplaatsing naar een ander bureau, een andere dienst of veranderen van werk. Dat is immers een zeer drastische keuze. Je weet namelijk heel goed wat je aan je huidige werkgever, collega’s, werkomgeving… hebt. Wat je mag verwachten, wat de voor- en nadelen zijn, àlles is bekend en dat geeft een veilig gevoel. In de wetenschap en veronderstelling dat ‘het overal wel wat is’, geniet optie 3 zelden de voorkeur. De meeste mensen zijn nu eenmaal geen fan van verandering, want dat betekent onzekerheid en geeft stress…

En dan nu… het misverstand!

“Ok, boeiend tot dusver. Maar wat heeft dit met een misverstand te maken?” hoor ik je denken? Wel als loopbaancoach bied ik werknemers (én werkgevers) gesubsidieerde begeleiding aan, omtrent àl hun (levens-)loopbaanvragen. Maar ik heb gemerkt dat de term loopbaancoaching sterk gelinkt wordt aan ‘veranderen van werk’. Niets is echter minder waar.

Ook voor de “nie pleujers”

Zoals je hierboven al kon lezen is ‘de situatie verlaten’ slechts één van de drie mogelijke strategieën. Loopbaancoaching is van toepassing op alle (levens-)loopbaanvragen. Dus ook de vragen rond hoe om te gaan met vervelende situaties op het werk zònder jezelf chronische stress te bezorgen of zònder mateloos energieverlies. Bovendien zijn deze vragen minstens even relevant wanneer het over jouw toekomstige loopbaan gaat. Die is immers niet noodzakelijk het meest gebaat bij drastische wendingen. Subtiele veranderingen hebben vaak een even groot -of zelfs nog groter!- effect. (Waarom dat zo is, lees je in deze blog.) Een kostelijk misverstand dus enerzijds omdat het je erg zuur kan opbreken wanneer je de situatie op zijn beloop laat (lees: rustig laat escaleren).

Mét steun van de overheid

Ook wanneer je in je huidige job je energieke functioneren wil behouden of optimaliseren, kan loopbaancoaching erg waardevol zijn. Dat heeft de overheid goed begrepen. Een begeleiding met een waarde van 1.100 euro wordt gesubsidieerd waardoor de gebruiker slechts 80 euro betaalt.

Merk je dus dat je vastloopt in een vervelende, frustrerende, stresserende… situatie die uit de hand dreigt te lopen, maar wil je (of kan je) je huidige job niet zomaar verlaten? Kom dan eens langs voor een kennismakingsgesprek. Het levert je meteen een aantal nieuwe, boeiende en waardevolle inzichten.

Contacteer me vrijblijvend via petra@mtrx.be of 0032 491 95 41 57

Petra Neyt

Veerkrachttrainer

Stress- en burn-out expert

Loopbaancoach

Author Petra Neyt

More posts by Petra Neyt

Leave a Reply